Beitostølen ligger i vakre Valdres midt i Sør-Norge. Herfra er det ikke langt til Jotunheimen nasjonalpark, fjellheimen der du blant annet finner Besseggen og Norges høyeste fjell Galdhøpiggen på 2469 moh.
Beitostølen er et populært reisemål hele året og særlig ettertraktet på grunn av de mange og varierte friluftsaktivitetene som området har å by på. Vinterstid er du garantert snø, og Beitostølen kan skilte med en rekke morsomme vinteropplevelser. På sommeren kan du nyte det dramatiske landskapet og gå i fjellet, sykle og padle kajakk.
Fra Oslo kjører du nordover til Beitostølen på E16, en kjøretur på litt over 3,5 timer.
Du kan også ta buss: Valdresekspressen har daglige avganger hele året og byr på en flott tur gjennom et skiftende og praktfullt landskap. Bestill billetter på https://www.nor-way.no/.
Beitostølen er det perfekte stedet for deg som vil oppleve varierte vinteraktiviteter, og familier stortrives her. Skisesongen er lang. Den starter i begynnelsen av november og varer helt til slutten av april. Beitostølen er et lite sted, så du trenger ikke bil, og nettsiden Beitostølen Aktiv & Skiskole gir deg fin oversikt når du skal organisere alle aktivitetene. Her kan du prøve noe nytt hver eneste dag, fra hundeslede- og snøskuterturer til isfiske – valget er ditt!
Om sommeren er Beitostølen et populært reisemål for alle som er glad i friluftsliv. De kommer for å gå i fjellet, sykle og padle kajakk i det dramatiske landskapet i Jotunheimen, og en rekke aktiviteter kan oppleves med guide. Beitostølen Aktiv & Skiskole har guidede utflukter, og på nettsiden deres kan du planlegge ferien og få mest mulig ut av dagene.
Jotunheimen nasjonalpark er virkelig vakker. Med dramatisk natur og mer enn 250 fjell på rundt 2000 meter er mulighetene mange for dem som vil gå i fjellet. Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen, ligger i nasjonalparken. Andre populære fotturer er Besseggen, Knutshøe og Kalvedalen.
Turen over Besseggen er en av de mest populære i Norge. Du starter ved Gjendesheim, der du kan parkere på langtidsparkeringen og ta gratis minibuss til kaien. Gjendebåten vil så frakte deg over vannet til Memurubu, noe som i seg selv er en spektakulær reise. Det er mange fjellvandrere som tar båten, og vi anbefaler å bestille plass på forhånd. Båtene går i rute fra midten av juni til oktober, og juli og september er de travleste månedene. Gjendebåten har åtte avganger om dagen, men de tidligste er mest populære.
Når du går på land ved Memurubu, går ruten rett opp eggen og tilbake til Gjendesheim. Turen er cirka 17 kilometer lang, og det høyeste punktet er 1743 moh. Hele turen kan ta alt fra fire til ti timer, men en god guide vil normalt beregne åtte timer og legge inn rikelig med pauser og lunsjstopp.
Valdres og området rundt Beitostølen er et mekka for syklister, og området har en rekke anbefalte sykkelruter. Beitostølen ligger ved den gamle Mjølkevegen, og du kan følge den flotte ruten i begge retninger.
Nasjonale turistveger går gjennom særlig vakre landskap, og det finnes 18 av dem fordelt over hele landet. Valdresflye er en 49 kilometer lang strekning som går fra Garli til Hindsæter, med en kort avstikker opp til Gjendesheim. Landskapet er åpent og langstrakt, og har du mulighet til det, er det absolutt verdt å stoppe ved Gjendesheim og ta en båttur på vannet – eller gå turen over Besseggen om du har tid til det!
Kjører du en time nordover fra Beitostølen, kommer du til Ridderspranget. Navnet kommer fra en historie fra middelalderen om en vakker jente og ridderen Sigvat på Kvie. De var blitt glad i hverandre og måtte hoppe over det trange juvet for å unnslippe ridderen på Sandbu, som jenta egentlig skulle ha giftet seg med.
Du kommer til Ridderspranget ved å ta av fra Rv51 og følge skiltene til en liten parkeringsplass. Her kan du parkere og spasere opp til den smaleste delen av juvet, der elva Sjoa har skåret seg ned gjennom berget.
Det er gode muligheter for friluftsaktiviteter i området, og de fleste kan også oppleves sammen med guider fra Beitostølen Aktiv & Skiskole.
Valdres Folkemuseum ble grunnlagt så tidlig som i 1901 og ligger bare en 40-minutters biltur unna på Rv51. Museet er vel verdt et besøk. Her finner du en samling førindustrielle gårdsbygninger som gir et godt bilde av bondesamfunnet og hvordan de levde før. Det fascinerende friluftsmuseet er også en viktig partner til Norsk institutt for bunad og folkedrakt. I 2010 fikk museet nytt resepsjonsbygg. Det ble utformet som en moderne tolkning av tradisjonell byggeskikk, og med tradisjonelle materialer glir det fint inn i landskapet.
Det vakre, lille kapellet like utenfor Beitostølen ligger i nydelige omgivelser. Dette er et forholdsvis nylig tilskudd til området, som ble åpnet på slutten av 1990-tallet. Kapellet er åpent for alle, og her kan du nyte fredelig stemning og beundre de vakre glassmaleriene.
Beitostølen ligger i et jordbruksområde og har mange små og store gårder med frittgående buskap. Mange av gårdene har kyr på de høytliggende sommerbeitene, og de produserer og selger en rekke tradisjonelle matvarer fra fjellet. I tillegg til meieriprodukter som ost, yoghurt og iskrem, selges kjøttprodukter av storfe, svin og lam. Det er populært med tradisjonelle konserveringsmetoder som speking og røyking, og mange regioner har sine egne oppskrifter.
Når du er på Beitostølen, kan du blant annet besøke Olestølen Mikroysteri, som holder til ved Olevatnet. Stølen ligger flott til ved vannet, og her kan du også hilse på dyrene. Olestølen lager og selger sin egen brunost og hvite geitost så vel som andre meieriprodukter. Den hvite geitosten er et forholdsvis nytt produkt her i Norge, men brunost og brun geitost har naturligvis stått på bordet i mange år. Brunosten får sin farge når mysen kokes inn og det naturlige sukkeret blir karamellisert.