Leie hytte i Rondane


 

Rondane er den eldste nasjonalparken i landet. Det høytliggende fjellområdet har mer enn ti topper på over 2000 meter. Det høyeste punktet, 2178 meter over havet, er Rondeslottet, som har fått navn etter den stolte og staselige formen. Rondane er del av en nesten sammenhengende fjellrygg som strekker seg fra Dovrefjell i nordvest til Fåberg/Ringebu i sørøst.

Nasjonalparken Rondane er fordelt på de to fylkene Hedmark og Oppland og virkelig vakker. Mellom fjellene ligger tallrike daler, og den dypeste av dem rommer Rondavatnet. Her er også inngangen til Gudbrandsdalen, som strekker seg nordover fra Lillehammer og sies å være kalt opp etter høvdingen Dale-Gudbrand.

Det tar omtrent fire timer å kjøre til Rondane fra Oslo, og sju timer fra Bergen. Fra Oslo er det daglige togavganger til Otta, der du kan fortsette reisen med buss eller taxi. I samme område og litt nord for Rondane ligger også Dovrefjell nasjonalpark, som er enda større.

Opp gjennom århundrene har Rondane påvirket nordmenn gjennom kunst, musikk, litteratur og vitenskap, og det er et usedvanlig inspirerende sted.

Leie hytte i Rondane vinterstid

De varierte langrennsløypene i Rondane – Dovrefjell er helt enkelt eventyrlige. Fjellene i Rondane danner et vakkert bakteppe for Høvringen-løypene, og prikken over i-en på en flott skidag setter du med en rømmevaffel på Peer Gynt-hytten. Herfra har du tilgang til Mysusæter-løypene og kan fortsette skituren helt til Lillehammer om du vil. Se løypekart på skisporet.no.

Vinteraktiviteter

  • Langrenn

Leie hytte i Rondane om sommeren

Enten du foretrekker enkle spaserturer, utfordrende fjellturer eller friheten på sykkel, har du mye å velge mellom i Rondane om sommeren. Utforsk de mange fossefallene, prøv deg på rafting i Sjoa, og nyt det herlige fjellandskapet i eget tempo.

Nasjonalparken har mange stier å velge mellom, og området er svært populært for fotturer. Det er også et mekka for dem som er interessert i natur og vitenskap. Med sitt enestående økosystem og habitat er Rondane hjem for en rekke sjeldne typer lav samt dyrearter man sjelden ser i dag, som reinsdyr, moskus, fjellrev og kongeørn. Isbresmeltingen i området blir overvåket, og Rondane er derfor mye besøkt av geologer.

Sommeraktiviteter

  • Sykling
  • Fotturer
  • Riding
  • Fiske
  • Rafting
  • Teater
  • Utstillinger
  • Festivaler

Jørundgård Middelaldersenter

Vil du oppleve mer enn natur, bør du besøke Jørundgård i Kristin Lavransdatters rike. Gården ble bygd som en realistisk kulisse til filminnspillingen av historien om Kristin Lavransdatter, og en rekke historiske bygninger ble rekonstruert. Nå huser middelaldergården diverse arrangementer, blant annet teaterforestillinger, utstillinger, konserter og omvisninger.

Festivaler

I løpet av året blir det i Gudbrandsdalen arrangert en rekke faste kulturopplevelser, som Peer Gynt-stemnet på Gålå i august og countryfestivalen på Vinstra.

Peer Gynt

Henrik Ibsens skuespill om Peer Gynt i fem akter ble skrevet på dansk i 1867. Eventyret om den fattige bonden følger Peer Gynt på reisen fra de norske fjellene til Nord-Afrika. Det velkjente skuespillet er et av de mest spilte norske stykkene gjennom tidene. Å se det fremført i friluft foran Gålåvatnet med det dramatiske landskapet i bakgrunnen er en helt spesiell opplevelse.

Tradisjonsmat fra Rondane

Mye av den norske «fjellmaten» kommer fra Rondane. Gudbrandsdalen er kjent for sin gudbrandsdalsost, som er populær over hele landet. Den er laget av en blanding av ku- og geitemelk. Osten lages ved å koke ned melk, fløyte og myse til det karamelliserer seg og gir osten den særpregede karamellaktige fargen og smaken.

Om du er interessert i ost og hvordan den lages, kan du legge turen innom Heidal Ysteri i fjellbygda Heidal. Ysteriet produserer en tradisjonell ost som kalles heidalsost, og som lages i en firkantet form med historisk akantusmønster. Denne osten er nærmest et symbol på norsk historie og kultur.

Butikken er åpen «sporadisk» i sommermånedene. Du kan få omvisning i fabrikken, men det må bestilles på forhånd. Når butikken er åpen, blir det også servert velsmakende kaffe og gammeldags rømmegraut. Skulle det være stengt når du er der, kan du finne produktene i andre butikker i området. Du kan også handle i ysteriets nettbutikk.

 

 

 

Kontakt oss
+47 32 08 57 10