Leie hytte på Ål


Ål ligger i de bratte dalsidene i Hallingdal i Buskerud fylke. Ål og omegn har om lag 50 ørretvann både i dalen, elvene og fjellene.

Fjellbygda Ål ligger tre timer med bil fra Oslo, eller om lag fire og en halv time fra Bergen. Bergensbanen stopper i Ål. Den regnes som en av verdens vakreste togreiser, så hvorfor ikke starte i Oslo eller Bergen og reise videre til endestoppet fra Ål før du flyr tilbake til Oslo/Bergen?

Leie hytte på Ål vinterstid

Besøker du Ål vinterstid, er det mye å finne på, også for deg som ikke står på ski. Selv om området har et ypperlig utvalg av både alpin- og langrennsløyper, finnes det også plenty av andre vinteraktiviteter – blant annet en av Norges lengste akebakker. Du kan også prøve deg på isfiske, for eksempel i Rødungen Nord i Bergsjø-området.

Vinteraktiviteter

 • Langrenn og snowboard
 • Alpint
 • Hundesledeturer
 • Aking/kjelkekjøring
 • Isfiske
 • Snøkiting/skiseiling
 • Skøyter

 

Ål Skisenter har alt du trenger til å planlegge skiopplevelsene. Hvis du vil prøve å ake på kjelke (og det anbefaler vi absolutt), drar du forbi Ål Skisenter til Skarslia Skisenter i Bergsjø-området.

Ål har også flotte muligheter for dem som vil prøve hundesledekjøring. Det er flere steder som driver med dette. Hver slede har plass til to personer, og turen varer i to til tre timer. Aktiviteten er avhengig av været og blir arrangert bare når vannene er islagt. Om du vil vite mer, ta kontakt med turistinformasjonen i Ål på telefon 32 08 10 60. E-postforespørsler sendes til post@alturistinfo.no.

Leie hytte på Ål om sommeren

Ål er det perfekte stedet for deg som ønsker deg tilbake til naturen. Her venter friluftsopplevelser i fleng, og da særlig fjellvandring, fisking og sykling!

Sommeraktiviteter

 • Fiske
 • Sykling
 • Fotturer
 • Riding
 • Klatrepark

Fiske i Ål

Et av Åls største sommeraktiviteter er ørretfiske, og her har du mange muligheter. Husk at selv om allemannsretten gjelder, må du ha fiskekort om du vil fiske. Blant annet på Inaturs nettsted kan du kjøpe fiskekort som du kan ha på mobilen. Du må også følge de sesongbaserte reglene, som varierer fra område til område. Hvis du er usikker, kan du kontakte turistinformasjon og få hjelp der.

Bergsjø-området har om lag 20 idylliske fiskevann der du kan få ørret, og du trenger bare ett kort til alle vannene!

Sykling i Ål

Ål er et ypperlig sted for sykling, særlig for terrengsykling, og bygda har egen sykkelpark.

Hvis du ikke vil ta med din egen sykkel, kan du besøke Hillbilly MTB i Ål, der du kan leie sykkel og prøve sykkelparken. De kan også tilby guidede turer, og i juli arrangerer de den populære terrengsykkelfestivalen Hillbilly Huckfest. Har du sansen for terrengsykling, er dette en flott anledning til å se utøvere med fantastiske ferdigheter og kose deg med konserter på kvelden!

Du kan selvsagt også sykle på veiene i Ål, og det er det mange som gjør, men en terrengsykkel gir deg mer fleksibilitet. På nettstedet Trailguide.net kan du finne passende ruter, enten du vil holde deg i dalen eller sykle på fjellplatåene. For mer informasjon om sykling i Ål, besøk visitaal.no sin egen sykkelguide

Fotturer i Ål

Turterrenget rundt Ål er fantastisk og gir deg storslagen utsikt over landskapet. Turistinformasjonen på Ål har brosjyrer om de ulike turene, og dette er noen av de mest populære områdene:

 • Sangenuten
 • Lauvdalsbrea
 • Dyna
 • Reineskarvet
 • Bergsjøområdet

 

Sørg for at du har med deg det du trenger av utstyr, og husk å beregne dagslyset slik at du har tid nok til å komme deg ned fra fjellet. Det er ikke særlig festlig å prøve å finne veien hjem i mørket. Visit Norway har gode råd for trygge turer.

Klatreparken Høyt og Lavt

I den største og tøffeste klatreparken nord for Oslo venter en herlig kombinasjon av zipliner og hinder i tretoppene! Parken har mer enn 50 apparater i trær og stolper som du kan utforske, og en rekke løyper med varierende vanskelighetsgrad. Det finnes miniløyper for de minste, ekstremløyper for de modige, og selvsagt et rikholdig utvalg av gylne middelveier. Dette er en spennende opplevelse for både barn (fra 110 cm) og voksne, og her kan hele familien ha det gøy sammen. Dere vil være sikret hele tiden. Klatreområdet er åpent om sommeren.

I parken finnes det også en svær innendørs lekehall. Den har 300 m2 fordelt på flere etasjer der du kan klatre, rulle, skli, krype og hoppe. I tillegg har parken en gård der du kan treffe blant annet kaniner, sauer, hester, griser og høner. Glem heller ikke å prøve den superkule minigolfbanen og sykkelparken!

Kulturopplevelser i Ål

Torpo stavkirke

De kristne stavkirkene fra middelalderen var en gang et vanlig syn i hele Nordvest-Europa. De fleste stavkirkene som er igjen i dag, står i Norge.

Torpo stavkirke finner du i Hallingdal, et stykke fra Ål. Den ble opprinnelig bygd rundt 1160. Deler av kirken ble revet i 1880 for å gjøre plass til en ny og mer moderne kirke, men da grep Fortidsminneforeningen inn. Torpo stavkirke er den eneste bevarte stavkirken som er igjen i Hallingdal. Det er også den eldste bygningen i Hallingdal.

Ål Bygdamuseum

Ål Bygdamuseum ligger i bakkene utenfor Ål sentrum og består av 32 gamle bygninger av historisk interesse. Her er det en rekke gårdsbygninger, skolehus, kornmølle, fjøs og våningshus for håndverkere, blant annet smeden. Noen av bygningene har rosemalt interiør. Museet arrangerer stadig festivaler og samlinger.

Rosemaling

I Ål kan du se en utstilling som viser tradisjonell rosemaling.

Tradisjonsmat fra Ål

Lokale bakerier selger tradisjonell bakst, blant annet rømmebrød, som er et tynt og søtt brød, og lefsekling, som er et bakverk med smør og sukker. Eventuelt kan du prøve gommokaku, som er runde småkaker som lages med kulturmelk. Du kan også besøke Leveld Lefsebakeri.

 

 

 

 

 

 

Kontakt oss
+47 32 08 57 10