Leie hytte på Gaustablikk


Leie hytte på Gaustablikk

Gaustatoppen ligger midt i Sør-Norge og regnes som et av Norges vakreste fjell. Toppen på 1883 meter over havet er et populært turmål der den rager høyt over omgivelsene og nærliggende Rjukan. Når sikten er god, er utsikten formidabel og en av de beste i hele Norge! Det sies at man kan se en sjettedel av landet, blant annet sørlandskysten, og Sverige i øst. Turen er ikke mer krevende enn at de fleste klarer den.

Gaustatoppen ligger vel tre timers kjøring fra Oslo.

Gaustabanen

Om du ikke vil gå, er ikke det noe problem. Da kan du ta Gaustabanen i stedet. Kabelbanen tar deg med på en utrolig reise gjennom en tunnel som går inni fjellet! Turen tar 15–20 minutter og trenger vanligvis ikke forhåndsbestilles. Du kan kjøpe billett bare én vei om du vil det.

Gaustabanen ble opprinnelig planlagt som en turistattraksjon, men ble bygd og finansiert i samarbeid med Forsvaret. Banen ble åpnet i 1953, men etter hvert som den kalde krigen utviklet seg, forsvant turistene. Banen ble da et viktig NATO-anlegg og senere brukt som vær- og kringkastingsstasjon. Etter hvert innså man igjen hvilken verdi den kunne ha for turismen, og banen har nå vært i kommersiell drift siden 2010.

Gaustatoppen Turisthytte

Når du er nesten på toppen av Gaustatoppen, kan du kjøpe kaffe og vafler fra en hundre år gammel steinhytte. Hytten er åpen fra midten av februar til midten av oktober. Du finner åpningstidene på Turistforeningens nettsider. Fra hytten kan du følge en kort, bratt egg til toppen – men det er ikke noe for svake sjeler når vinden blåser!

Leie hytte på Gaustablikk vinterstid

Gaustablikk er spesielt vakker om vinteren, da hele området ligger under et teppe av snø som gjør utsikten fra toppen rett og slett magisk. Erfarne skikjørere tar seg ned fra fjellet med frikjøring – såkalt offpiste – men det gjøres på eget ansvar, og du må være klar over faren for snøskred! Den tryggeste ruten heter Langefonn og er merket.

Hvis du planlegger tur til fots, må du huske på at dagslyset varer kort på vinteren. Planlegg tiden godt. Å gå ned igjen i mørket er både farlig og lite hyggelig!

Vinteraktiviteter ved Gaustablikk

  • Alpint og langrenn
  • Snowboard
  • Isklatring
  • Isfiske
  • Kjelkekjøring

Gaustablikk Skisenter og heiskort

Ved foten av Gaustatoppen finner du Gausta Skisenter, som er populært blant både alpinister og langrennsløpere. Fra skisenteret har du tilgang til 35 kilometer med alpinløyper og 85 kilometer med langrennsløyper. Området har tolv heiser, tre barneområder og to parker.Stikk innom Gaustatoppens nettsider og les mer om åpningstider og heiskort der.

Hvis du vil ha avveksling fra slalåm- og utforkjøring, er her også et enormt nettverk av langrennsløyper. Løypene blir preparert daglig, og mange er flombelyst om kvelden.

Gaustatoppen om sommeren

De beste månedene å gå Gaustatoppen på er juni, juli, august og september, da været er bedre og dagene lengre. Sommeraktiviteter ved Gaustatoppen og i Hardangervidda nasjonalpark:

  • Fotturer
  • Sykling
  • Fiske
  • Klatring
  • Kano- og kajakkpadling

Hardangervidda Nasjonalparksenter

Hardangervidda Nasjonalparksenter ligger i nærheten av Skinnarbu og Møsvatn og drives i samarbeid med Norsk villreinsenter. En ny utstilling om de fascinerende dyrene har vært vist siden 2013. Utstillingen dekker en rekke tema, som økologi, vandringsruter, tilholdssteder, forvaltning og forskning samt trusler fra vår moderne verden.

Krossobanen

Krossobanen var den første kabelbanen som ble bygd i Nord-Europa, og den frakter deg fra Rjukan til foten av Hardangervidda nasjonalpark. Fra øvre stasjon er utsikten storslagen, og turen er en opplevelse uansett årstid. Fra toppen av Krossobanen kan du gå 20–25 minutter til Hardangervidda-platået, der du kan nyte de naturskjønne omgivelsene. Om du vil, kan du ta med deg sykkel eller ski på banen.

Krossobanen ble opprinnelig planlagt for at rjukanværingene skulle kunne oppleve solen på fjellet i vintermånedene, men nå er det et annet solprosjekt som er i vinden:

Solspeilet på Rjukan

Nå forbinder vi gjerne Rjukan med pionerprosjektet som skaffet sol til stedet ved hjelp av speil. Byen har ikke sol i vintermånedene, og ingeniøren Sam Eyde fremmet en hundre år gammel idé om å sette opp enorme speil i fjellsiden som kunne reflektere solen ned til bytorget. Eydes drøm ble virkelighet i 2013, og i dag blir speilene styrt av en kombinasjon av vann- og solkraft.

Mat og matopplevelser nær Gaustablikk

Hvis du har tenkt deg til Gaustatoppen og er på utkikk etter noe å spise, har du mange alternativer i den nærmeste byen Rjukan. Der finner du blant annet Gvepseborg Panorama Café ved Krossobanens øvre stasjon, som har fantastisk utsikt over fjellene og dalen. Det ligger en rekke hotellrestauranter i sentrum, og ved Grytefjorden finner du hyggelige Kalhovd Turisthytte. Vil du ha naturlig og ekte norsk mat, anbefales et besøk på Rjukan Fjellstue, som ligger elleve kilometer vest for Rjukan. Det er mange som setter pris på fjellstua og deres lokale retter, som rømmegraut, ørret, laks, reinsdyr og hjort. Fjellstua serverer også et rikholdig utvalg av vafler og bakverk.

Se våre hytter på Gaustablikk:

Klikk her for å se våre hytter ved Gaustatoppen

 

Kontakt oss
+47 32 08 57 10