Gol er et familievennlig feriested på fjellet, i hjertet av Hallingdal i Buskerud fylke.
Fra Oslo kjører du nordvestover til Gol på tre timer. Fra Bergen går turen østover og tar fem timer. Bergensbanen har stopp på Gol, og fra togvinduet kan du nyte flotte naturbilder på veien til ferieopplevelsene.
Gol har også stor kulturell betydning, og historien strekker seg helt tilbake til middelalderen og vikingtiden.
Leie hytte på Gol vinterstid
Gol er flott om vinteren, og her kan du stå på ski både bortover og nedover. Gol Skisenter og Skagahøgdi Skisenter har 9,5 kilometer med løyper i 480–950 meters høyde og tre skiheiser.
Gol har også ypperlige langrennsløyper. Fra toppen av Gol Skisenter går det løyper til Skaraåsen-platået, og herfra har du tilgang til nettverket av løyper til Torpo, Hemsedal og Ål. På kveldstid kan du benytte deg av lysløypene ved Solseter.
Ikke langt unna ligger skisentrene på Golsfjellet og Søråsen, der du kan utforske mer av det vakre, åpne fjellplatået med utsikt til Jotunheimen, Hemsedalsfjellene, Hallingskarvet og Gaustatoppen.
Alltid hatt lyst til å prøve isklatring? Hemsedal ligger bare 30 minutter unna og har en rekke kurs og guidede turer. I Hemsedal kan du prøve deg på isklatring og lære viktige sikringsteknikker på isen.
Vinteraktiviteter
Leie hytte på Gol om sommeren
Det er mye å gjøre i Gol om sommeren, og tettstedet er et ypperlig utgangspunkt for å utforske de naturskjønne omgivelsene. Gol regnes som et av de beste områdene for terrengsykling i Norge, og i tillegg finnes det mange turløyper som er godt merket. Rideturer er også populært, så vel som fiske i fjellvannet.
Sommeraktiviteter
Sykling på Mjølkevegen – en sykkelrute på 250 km mellom Vinstra og Gol
Sykle langs den gamle Mjølkevegen og opplev det flotte stølslandskapet. Det anbefales å bruke noen dager og overnatte i hytter langs ruten. Ta deg tid til å nyte dagene og for eksempel svømme og fiske i vannene underveis.
Fotturer i Gol
Hovedsesongen for fotturer i Gol-området er fra juni til august. Da kan du utnytte den behagelige temperaturen og de lyse kveldene. Hele området er godt vedlikeholdt og har godt merkede stier. Husk å putte badetøy i sekken – du vil få mange muligheter til å svømme i vannene du passerer. På nettstedet Visit Norway finner du mange forslag til ulike turer, blant annet til Veslefjell og fjellplatået Golsfjellet.
Kulturopplevelser i Gol
Den vakre stavkirken i Gol har nasjonal betydning. De kristne stavkirkene fra middelalderen var populære i hele Nordvest-Europa, men de fleste stavkirkene som har overlevd, står i Norge.
Gol stavkirke ble bygd opp igjen i cirka 1880 av svenskekongen Oscar II da han flyttet kirken til det nye friluftsmuseet i Oslo. Nå er kirken en av hovedattraksjonene i Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo. Deler av kirken stammer trolig fra 1100-tallet. Museet har mer enn 160 historiske bygninger og er vel verdt et besøk om du er i Oslo.
Befinner du deg i Gol og vil se kirken, kan du se en kopi fra 1980. Den står i temaparken Gordarike, der de har forsøkt å gjenskape livet i vikingalderen og middelalderen.
Gol Bygdetun er et annet friluftsmuseum, som hører inn under Hallingdal Museum. Det ligger oppe i dalsiden med imponerende utsikt og er en fin utflukt.
Tradisjonsmat fra Gol
Hallingdal er kjent for sin gårdsdrift og melkeproduksjon, og mange tradisjonelle matvarer stammer herfra. Ost og andre meieriprodukter så vel som spekemat og flatbrød var basisvarer som nytes den dag i dag.
Området er særlig kjent for sin rømmegraut. Rømmegraut regnes vel nærmest som Norges nasjonalrett og blir servert med smør, sukker og kanel og gjerne spekekjøtt ved siden av.
Et besøk på Ulsåkstølen Fjellstugu i Hemsedal, som lager og selger tradisjonsmat fra Hallingdal, kan være en hyggelig dagstur. Her kan du smake på rømme, smør, ost og flatbrød som blir produsert på gården.