Dette må du tenke på når du skal leie ut hytta


Norgesbooking har i 18 år leid ut private hytter i hele Norge, og har dermed god erfaring med hva du bør tenke på hvis du går med utleie-tanker. Det er gjerne en del spørsmål som dukker opp i forbindelse med å leie ut hytta, og derfor vil vi å gi noen gode råd på hva som kan være greit å vite før du bestemmer deg. 

 9 tips til deg som hytteutleier 

Hva må du huske å sjekke? Er det noen regler du må forholde deg til? Og hvordan foregår utleie av feriestedet på best mulig måte? Å leie ut hytta skal være en morsom, spennende og lønnsom ting å gjøre, men vi vet at mange sitter med flere spørsmål. Vi i Norgesbooking ønsker å gjøre det enklere for deg å kunne gi noen andre hyttedrømmen for en periode, mens du tjener noen ekstra kroner. Vi har også laget en artikkel om "Hytteutleie: Alt du trenger å vite fra skatt til kontrakt" som kan være nyttig.

Ta gjerne kontakt med vår poartneransvarlig Sylwia på  +47 3208 5710 / sylwia@norgesbooking.no om du har spørsmål gjelder din hytte. Du kan også lese mer om utleie gjennom Norgesbooking her.

Fortell forsikringsselskapet om utleien av hytta

Selv om din egen forsikring mest sannsynlig også gjelder for utleie, anbefaler vi å alltid fortelle forsikringsselskapet om forholdet. Da er du helt sikker på dine rettigheter om noe uforutsett skulle oppstå. 

Klargjør hytta for utleie med en grundig vask

Har du vasket det som er nødvendig? Er dyner og puter rene og tiltalende? Om det er lenge siden du har vært på hytta, anbefaler vi at du tar en ekstra tur for å se at alt er i orden. Kjøkkenet og badet bør du være ekstra nøye med, slik at disse rommene er presentable. 

Er du selv nøye på hvordan ting bør vaskes, så anbefaler vi at du lager din egen instruks med både fremgangsmåte og vaskemiddel til leietakeren. Da er du helt sikker på at alt blir brukt og vasket på rett måte. 

Ta brannsikkerheten på alvor ved utleie

Det er påbudt med godkjent røykvarsler og brannslukkeutstyr. Selv må du blant annet utføre visuell kontroll, skifte batteri en gang i året, kontrollere at håndslokkere er plassert riktig og undersøke at det er rett trykk i apparatet. Husk at anskaffelse og vedlikehold av slokkeutstyr er ditt ansvar som eier, så ta det på alvor. 

Klargjør hytta utendørs for leie

Pass på at det er mulig å komme seg frem til hytta om vinteren når det kan være masse snø. Veldig praktisk om det står en spade eller snøskuffe på hytta som gjester kan bruke ved ankomst de dagene det har vært snøfall. Om du også har en veranda med utemøbler, må denne være fri for snø slik at det er mulig å sitte der. Eventuelt må det tydelig komme frem i annonsen at sitteplassen ikke gjelder på vinteren. Om sommeren bør gresset være klippet i området rundt hytta, slik at det blir en hyggelig velkomst for leietakerne. 

Rydd hytta for private eiendeler

Ved utleie av hytta er du mest sannsynlig ikke interessert i at leietaker skal bruke dine private eiendeler, ei heller ikke den som leier av deg. Har du mat som befinner seg i skuffer, klær i garderoben eller en overfylt fryser? Rydd bort de personlige eiendelene i et skap som du markerer med privat, eventuelt lås de inn. Så får både du og leietakeren din brukt feriestedet på best mulig vis. 

Fjern defekte installasjoner på hytta ved utleie

Har du TV, radio, støvsuger eller en kaffemaskin som er defekt? Fjern dette såfremt det ikke er blitt reparert eller erstattet, og opplys oss i Norgesbooking om det slik at vi kan oppdatere din annonse på nettet. Da er ikke leietaker sine forventninger høyere enn hva hytta kan innfri. 

Lag bruksanvisning som forenkler bruken av hytta

Lag enkle bruksanvisninger/instruksjoner som leietaker kan lese og gjøre seg kjent med, slik at de ulike tingene blir brukt rett. Dette gjelder spesielt elektriske installasjoner og innretninger.  Det enkleste er å sette det inn i en perm sammen med annen informasjon, slik at det er lett tilgjengelig. Er det søppelsortering i området, bør det også fremkomme hvor det er og hvordan dette skal sorteres. 

Noen råd for å forenkle hytteutleien

  • Kontroller feriestedet mellom hvert utleieforhold. Meld inn om det forekommer forhold utover det som er forventet fra begge parter. Dette gjelder om du ikke har noen andre, eventuelt et rengjøringsbyrå som tar vask og sjekk etter hver utleie.
  • Ha både sengeplasser, dyner, puter, kjøkkenutstyr og sitteplasser rundt spisebordet til antall mennesker du opplyser at det er plass til. 
  • Sett gjerne på varmen til leietakerne kommer om du har mulighet til dette. En temperatur mellom 10-15 *C er passende, men ha gjerne ved klart slik at de kan fyre opp når de ankommer. Et visst forbruk av ved skal være inkludert i leieprisen om ikke annet er avtalt.
  • Legg gjerne igjen informasjon om nærmeste butikk, bensinstasjon, apotek og vinmonopol med åpningstider. Har du noen favorittområder eller turer du pleier å besøke? Skriv ned disse, slik at både badeplass, fiskeplass, langrennsløyper og skiheis er lett å finne. 

Gjør velkomsten til leietakeren hyggelig

Når man kommer på et nytt sted er det mye informasjon som trengs. For at både du og leietakeren skal få like mye glede av utleien, anbefaler vi at du skriver et lite velkomstbrev. Hvor finner de all hytteinformasjonen? Er det noe informasjon om turterrenget i området? Eller har dere gjemt unna en liten sjokoladebit til vedkommende? Slik settes pris på, og gir alltid leieforholdet “det lille ekstra”. 

Er utleiepartner noe for deg?

Mange velger å leie ut hytta selv gjennom finn.no. Dette kan være en god løsning for mange men det byr også på en del ekstra arbeid. Ved å velge en utleiepartner forenkler du utleieprosessen og kan nyte godene. Les mer om fordelene ved å leie ut hytte gjennom Norgesbooking her.

Hva sier andre eiere om å bruke Norgesbooking ved hytteutleie?

Vi i Norgesbooking har hjulpet mange hytteeiere med utleie av deres hytter allerede. Nedenfor kan du lese litt om hva de sier om å bruke Norgesbooking som utleiepartner. 

 

«Norgesbooking gjør en god jobb for å leie ut hytta, og vi har mye utleie. De har gode avtaler med sine gjester, slik at utleien er trygg og problemfri»  

- Oddmund Storeskar, eier av hytta Skogshornstua i Hemsedal.

 

«Loving Norway so much and I decided to have a mountain cabin of my own some years ago. Unfortunately I can't spend enough time in my cabin now because I live and work in Belgium. So, I decided to rent out my cabin. A Norwegian friend of mine adviced to contact Norgesbooking. And that was a splendid idea. I experienced from day one a very friendly, hospitable and to-the-point service. We quickly came to a commercial cooperation. Thanks to their services and profound knowledge of the market, my cabin was rented out rapidly for the periods I decided on. All communication with Norgesbooking went very smoothly. It's really a pleasure doing business with them.» 

-Peter Borry – eier av hytta Linneaus på Ål

 

Kontakt Norgesbooking for utleie av din hytte

Vurderer du å leie ut hytta, men vet ikke helt hvordan du skal gå frem? Eller har du noen spørsmål om hvordan det bør gjøres? Du er hjertelig velkommen til å kontakte oss på post@norgesbooking.no eller registrer hytta di her, om du synes hytta står mye tom. La oss i Norgesbooking hjelpe deg å tjene noen kroner på utleie, når du selv ikke bruker den!