Ta med barna på fjellet!


Barn elsker å reise på hyttetur. Det å oppleve nye steder er ikke noe bare vi voksne setter pris på. La barna være den som utforsker hytta først. Fra å låse opp døra og finne ut hvor alt er, til å bestemme hvem som skal sove hvor. Det å få lov til å gå rundt i et ukjent hus og utforske alt er spennende! Så snart man har kommet seg på plass, er det viktig å la barna komme til ro. La de finne frem lekene sine, selv om du synes det kan vente til maten er pakket bort. Husk at sengetøy kan legges på senere. Vent med det som ikke haster. 

Utforsk området rundt hytta

Husk at det som vi voksne synes er det flotteste, som utsikten, ikke alltid interesserer barna. Men en maurtue i skogen bortenfor hytta, eller en liten bekk, kan være det som redder turen. Ta på deg utebuksa og sett deg ned i lyng, mose og kvister du også. Bruk fantasien sammen med barna. Lag bondegård av kongler og stein, eller sverd og skjold, kvister og bark.  Sol er heller ikke det som er viktig for barn. En skikkelig utelek i øsende pøsende regn, er like gøy og skaper like mange minner for barna, og kanskje for deg også. Bare husk regntøy og gummistøvler til både voksne og barn! 

Mat er viktig

Pølser er alltid godt, og det er ekstra spennende når man kan grille pølsene på et bål. Eller hva med ostesmørbrød i aluminiumsfolie på grillen? Eller gå en tur og ta med matpakke. Turen trenger ikke være lang. Så raskt man ikke ser hytta lenger, så er det lov med en matpause! La barna finne den perfekte plassen for pausen. De er ofte mer fantasifulle enn vi voksne. Kanskje pausen denne gangen blir oppå en stor stein, eller gyngende på et veltet tre? Og matpakka trenger ikke være kjedelig brødskive. Hva med pølser på termos, suppe, ostehorn eller ferdigstekte lapper? 

Innetid 

Spill og puslespill er en ting man ikke kommer utenom med barn på hyttetur. Det er flott å kunne samles rundt bordet hele familien og spille. Sett godteskålen på bordet, og ta frem favorittspillet (som du selvfølgelig husket å pakke). Kanskje hytta har noen spennende spill som må prøves? Et enkelt spill ikke alle kjenner til er meterstokkspillet som Karina i Norgesbooking vokste opp med. Rydd spisebordet, og send meterstokken på langs over bordet. Du får like mange poeng som centimeter meterstokken stikker utenfor. Faller den ned, får du ingen poeng. Dette spillet kan underholde stor og små i en evighet. Finn ut hvem i familien som tar sjanser og sender den langt utenfor og hvem som er den forsiktige og får inn noen poeng hver gang. Hva lønner seg til slutt? 

Leggetid

Selv om det er spennende med hytte og alt det ukjente, kan det også være skummelt, spesielt ved leggetid. Det kan være trygt å ha med seg sin egen pute og favorittbamsen i senga. La gjerne barna  få ha en liten lommelykt som de kan lyse rundt med. Ha døra på gløtt så de hører dere voksne er der. 

 

Viktig med barn på tur: 

  • La mat som barna liker og som de gleder seg til 
  • Husk god turmat og snaks til kvelden 
  • La barna ha en egen lommelykt, gjerne hodelykt, som de kan bruke under turen 
  • Ha med leker de kjenner, og kan få tiden til å gå med når de voksne må lage middag 
  • Ta med favorittspillet eller lån/kjøp med deg et helt nytt så hele familien kan prøve noe samlet
  • Ha med barnas bamse eller favorittleke, og kanskje egen pute så sovingen føles trygt
  • Husk regntøy og gummistøvler - også til dere voksne!